domingo, 13 de septiembre de 2009

«Яхнии, кълцани меса и суджуци» (Sarcocoptes)

Вторият раздел от наръчника на АПИЦИЙ, познат като Втора книга на трактата му (силно казано, но видният му готварски тефтер действително е
удостоен с това звание!), се занимава с ястия, които днес бихме разделили в отделни глави: готвено и яхнии, кайми и кълцано месо, зимнина и колбаси.
От този раздел на книгата може да се уверим, че известният на всички ни хамбургер не е немско откритие, а още по-малко на Мак Доналдс и, че е познат в Европа още от римско време, както си и подозирахме, съдейки по разнообразието на нашите си кюфтета!
В повечето случаи АПИЦИЙ не обяснява какво месо следва да се използва за приготвянето им, но пък изяснява недвусмислено собствените си предпочитания.

No hay comentarios:

Publicar un comentario