domingo, 13 de septiembre de 2009

Медовина с билки за из път

Тази рецепта е производна на Лечебната билкова медовина.

Апиций отбелязва, че се запазва винаги добре и е особено препоръчителна за митарите, когато са на път.

Приготовлението й е просто и авторът само нахвърля бележките си като в готварски тефтер, без много обяснения, нито изясняване на количества и пропорции:

В малко буренце се слага да престои чер пипер с прецеден мед, подобно на билковото вино, и в момента на консумиране се добавя или не, по желание, към медовината, в подходяща пропорция. Ако се държи в съд с тясно гърло се препоръчва да се разрежда с по-винена медовина, за да спомогне източването на меда.

Дали някой от нас си спомнят домашната рецепта на дядовците ни за лекуване на кашлица и настинка: греяно вино (вариантът с бирата е друг!) с мед или небет шикер и "подлютено" с чер пипер... по избор (!), колкото може да се трае?!

No hay comentarios:

Publicar un comentario