domingo, 13 de septiembre de 2009

Кюфтета от пауново месо -

Отбелязва, преди всичко АПИЦИЙ - са превъзходни ако се задушават в мазнина докато омекнат; следват ги на второ място тези от фазан, на трето заешките, на четвърто пилешките и на пето място са кюфтетата от крехко свинско.

Личната класация на големия римски чревоугодник е следната:
  1. Паунови кюфтенца.
  2. Фазанови кюфтенца.
  3. Кюфтенца от заешко.
  4. Пилешки кюфтенца.
  5. Кюфтенца от крехко свинско месо.
Широкоизвестно е, че навремето, както и сега, кулинарните традиции са били силно повлиявани от модата въвеждана от силните на деня! Ненадминат и постоянно имитиран, и в това отношение, си остава великият Александър Македонски. На неговата монархическа пропаганда се дължи внасянето в бита на съвременниците му на екзотични видове като пуяка и други продукти от новооткритите и покорени земи, простиращи се до края на света (finis terrae).

Не остават по-назад и римските завоеватели, за които празничните шествия от колесници отрупани с роби, пауни, фазани и токачки от Индия е било неразделна част от военните паради, ознаменуващи паметните победи в далечни земи, чак до края на земята (finis terrae).
После, следващите световни империи поели щафетата... разраснали се на юг (Африка) и на запад (Америка) и рогът на изобилието се изсипал по заможните европейски маси от Ренесанса, през Просвещението, та до днес... (или, по-скоро, довчера... допреди да се сетят, пак силните на деня, да събират хранителните отпадъци и да ни ги поднасят оцветени, сдъвкани и изплюти в цветни лъскави станьолчета).

Това е и причината за присъствието на тези празнични продукти на съвременната новогодишна трапеза в много страни, като символ на благоденствието и подема на националния дух!

За по-остроумните случайни читатели на този дневник остава гатанката, свързана с пуешките кюфтенца и присъствието на пуешко в празничното ни меню!

No hay comentarios:

Publicar un comentario