Рецептите на Апиций за приготвяне на медовина отговарят на вече споменатата необходимост на древните да консервират виното поне един сезон, за което са използвали всички достъпни естествени консерванти.
В бронзов съд пълен с около 3,5 литра вино се добавят около 5 кг. мед и се вари на бавен огън от сухи дърва, като се разбърква с дървена лъжица, докато виното напълно изври. Ако тръгне да кипва се охлажда с малко вино, за да не се пресече. Изстудява се и се слага отново на огъня. Това се прави два-три пъти и накрая се оставя да изстине.
На следващия ден се изчиства пяната или се прецежда се, след което се добавя гъстият сос, приготвен от добре счукани и размити с вино пипер (ок. 110 гр.), сакъз* (3 гр.), листа от тубероза (Polianthes tuberosa L.), 6 личинки шафран: ок. 6 гр.), 5 запечени костилки от фурми, чийто плод е изкарал една нощ накиснат във вино.
Накрая се добавя около 10 лит. пивко вино и течността се “прояснява” с дървена пепел (въглен).
* Продукт използван в производството на гръцкото “узо”, добиван от сакъзово дърво, разпространено на остров Хиос (Pistacia Lentiscus, Chia или latifolia)
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario