domingo, 13 de septiembre de 2009

Лечебна билкова медовина

Рецептите на Апиций за приготвяне на медовина отговарят на вече споменатата необходимост на древните да консервират виното поне един сезон, за което са използвали всички достъпни естествени консерванти.

В бронзов съд пълен с около 3,5 литра вино се добавят около 5 кг. мед и се вари на бавен огън от сухи дърва, като се разбърква с дървена лъжица, докато виното напълно изври. Ако тръгне да кипва се охлажда с малко вино, за да не се пресече. Изстудява се и се слага отново на огъня. Това се прави два-три пъти и накрая се оставя да изстине.

На следващия ден се изчиства пяната или се прецежда се, след което се добавя гъстият сос, приготвен от добре счукани и размити с вино пипер (ок. 110 гр.), сакъз* (3 гр.), листа от тубероза (Polianthes tuberosa L.), 6 личинки шафран: ок. 6 гр.), 5 запечени костилки от фурми, чийто плод е изкарал една нощ накиснат във вино.

Накрая се добавя около 10 лит. пивко вино и течността се “прояснява” с дървена пепел (въглен).

* Продукт използван в производството на гръцкото “узо”, добиван от сакъзово дърво, разпространено на остров Хиос (Pistacia Lentiscus, Chia или latifolia)

No hay comentarios:

Publicar un comentario