domingo, 13 de septiembre de 2009

Гарум, ликвамен, гарузи

Според рецептата дадена от Петрониевия «Сатирикон», можем да си добием от този твърде ценен за древните продукт, покривайки дъното на 30 литров съд със слой от подправки като анасон, див копър, седефче, джоджен, босилек, девесил и пр., редейки отгоре му друг слой от парчета всякаква дребна риба (непочистена) и рибени останки, който на свой ред да бъде затрупан от сол и така в същия ред, докато се напълни съда и се запечата отгоре със сол.
Оставя се да отвърне за седмица и в продължение на още двайсет дни се обърква периодично. Прецедената саламура е, всъщност, ликвамена, чийто основен производител по онова време се е намирал на южния бряг на Испания (Cartagena).

Подобен продукт все още се използва в някои азиатски кухни, като виетнамската, където го наричат ньнок-ман, докато негови съвременни издънки са гарузите, които приготвят по Черноморието (Ясен Бориславов, статия във в. «Сега»).

No hay comentarios:

Publicar un comentario